Vapaus ja vastuu ruokkivat myös luovuutta.

Viime syksynä laitoin Cruelle sähköpostia, jossa kyselin mahdollisuutta päästä toimistoon suorittamaan ammatillisiin opintoihini kuuluvaa työharjoittelua. Sain kutsun haastatteluun – ja lopulta myös harjoittelupaikan. Aluksi tarkoitus oli viipyä Cruella vain seitsemän viikkoa, mutta onnistuneen työharjoittelun jatkoksi tehtiinkin oppisopimus. Sillä tiellä ollaan edelleen.

Oppisopimuskoulutus on opiskelumuoto, jossa osaaminen hankitaan työpaikalla. Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jonka aikana työnantaja maksaa opiskelijalle palkkaa työehtosopimuksen mukaisesti. Oppisopimuksesta hyötyvät sekä opiskelija että työnantaja: opiskelija saa osaamispisteitä, hankkii työssä tarvittavaa osaamista ja saa samalla palkkaa, kun taas työnantaja saa omaan tarpeeseensa sopivan työntekijän, jolla on päivitettyä osaamista alalta.

Angela kertoo oppisopimusopiskelustaan Cruella.

 

Oppisopimusopiskelu Cruella on ollut antoisaa, kasvattavaa ja opettavaista. Cruen monipuolisten ja mielenkiintoisten asiakkuuksien ansiosta olen kerryttänyt matkan varrelta roppakaupalla tieto-taitoa, kokemusta ja varmuutta omaan tekemiseen. Mukaan on tarttunut myös entistä enemmän työelämä- ja yhteistyötaitoja sekä vastuullisuutta. Perfektionistille tyypilliseen tapaan olen toisinaan kovin itsekriittinen ja haluan onnistua täydellisesti, mutta Cruella työskennellessäni olen saanut hyvää siedätyshoitoa myös omien epätäydellisyyksieni hyväksymiseen. Cruella ei tarvitse – eikä pidä – onnistua aina täydellisesti. Projekteja tehdään aina yhdessä ja niissä hyödynnetään kaikkien vahvuuksia ja ammattitaitoa. Työkavereihin voi aina luottaa ja heiltä saa varmasti rehellistä ja rakentavaa palautetta, mikä on äärimmäisen tärkeää etenkin näin opiskelijan näkökulmasta.

Työilmapiiri on ollut Cruella muutenkin ensimmäisestä päivästä lähtien todella kannustava ja hyväksyvä. Kun viime tammikuussa astelin ensi kertaa toimistolle uteliaana, mutta hieman varuillaan, minut otettiin jo silloin avosylin vastaan ja tunsin heti olevani “Part of the Crue”. Kaikki oli minulle valmiina omaa työpistettä, avaimia ja sähköposteja myöten – tuli lämmin tunne siitä, että oli tervetullut ja odotettu. Timanttinen työporukka takaa sen, että töihin on oikeasti kiva tulla. Persoonina olemme kaikki erilaisia, mutta jokaisella on sama tavoite: onnistua ja auttaa myös työkaveria onnistumaan.

Lue Crue-blogista oppisopimusopiskelijan kokemuksia ja nappaa parhaat työharjoittelun hakuvinkit talteen

Cruen arvot – vapaus, vastuu ja haastaminen – näkyvät vahvasti työpaikalla. Työntekijä voi melko vapaasti vaikuttaa esimerkiksi omiin työaikoihinsa ja -paikkoihinsa. Cruella ei hengitetä niskaan eikä kytätä minuutin tarkasti kelloa, vaan meininki on rentoa ja vapaata, mutta silti tehokasta. Cruella luotetaan siihen, että jokainen työntekijä hoitaa oman tonttinsa niin hyvin kuin mahdollista. Niin kauan kuin jokainen hoitaa vastuunsa, niin kauan säilyy myös vapaus. Oman kokemukseni mukaan vapaus ja vastuu ruokkivat myös luovuutta, motivaatiota ja työhyvinvointia – ehkäpä juuri näiden arvojen vuoksi jäinkin taloon hieman pidemmäksi aikaa, kuin aluksi oli tarkoitus.

Vinkkejä harjoittelu- tai työpaikan hakemiseen:

 • Portfolio kuntoon.
  Etenkin graafikoilla monipuolinen, tyylikäs ja omintakeinen portfolio on avainasemassa. Portfolioon kannattaa panostaa, ja sinne kannattaa valita vain parhaimmat työt.
 • Tunnista vahvuutesi ja kehittymisen paikkasi – ja tuo ne esille.
  Täydellinen ei tarvitse olla, mutta omat vahvuudet ja heikkoudet kannattaa arvioida realistisesti. Mieti, mitä hyötyä sinusta olisi työpaikalle? Minkä osaat erityisen hyvin? Entä missä haluat kehittyä lisää? Oman osaamistason tunnistaminen antaa työnantajalle kuvan, että tiedostat omat vahvuutesi ja haluat myös kehittää itseäsi lisää.
 • Osoita motivaatiosi.
  Tee kotiläksysi: tutustu hakemaasi yritykseen etukäteen ja räätälöi työhakemuksesi sen mukaan. Perustele, miksi haluat juuri kyseiseen paikkaa töihin. Panosta myös työhaastatteluun – ole ajoissa, muista kohteliaat käytöstavat ja harjoittele etukäteen napakka hissipuhe, jolla jäät varmasti haastattelijoiden mieleen.
 • Ole aktiivinen.
  Työnantajille tulee yleensä työhakemuksia tiheään tahtiin, joten on sanomattakin selvää, että hakemuksen tulee erottua joukosta. Jos lähetät työhakemuksesi sähköpostilla, eikä vastausta kuulu pariin päivään, voit soittaa perään, muistutella itsestäsi ja varmistaa, että hakemus on tullut perille.
 • Pidä hyvä asenne.
  Klisee, mutta totta: asenne ratkaisee. Positiivinen, ahkera ja nöyrä asenne kantaa pitkälle. Heti ei tarvitse osata kaikkea – riittää kun olet avoimin mielin, haluat kehittyä ja otat onkeesi palautteesta.

Terveisin oppien ääreltä,
Angela
Creative Cruen Design Trainee

Haluaisitko sinäkin olla Part of the Crue?

Käy katsomassa avoimet paikat tai lähetä avoin hakemus meille!

Rekry

Lue myös