Yksi kymmenestä naisesta sairastaa endometrioosia

Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovellus on kehitetty kuukautisten ja endometrioosin oireiden tunnistamiseen ja seurantaan.

Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jota sairastaa 10 -15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista – valtaosa tietämättään. Hoitamaton sairaus heikentää elämänlaatua, aiheuttaa kroonista kipua ja lapsettomuutta. Oireiden tarkka kirjaaminen mahdollistaa endometrioosin diagnosoimisen, auttaa sitä sairastavaa ymmärtämään kehoaan ja terveydenhuollon ammattilaista tarjoamaan yksilöllistä ja oikea-aikaista hoitoa.

 

Suunnittelustrategian lähtökohta

Moona Oirepäiväkirjasta haluttiin oikeaa apua oikeaan ongelmaan. Se on kehitetty alusta alkaen tiiviissä yhteistyössä Endometrioosiyhdistyksen ja endometrioosia sairastavien naisten kanssa. Kokemusasiantuntijoiden sana on painanut kaikissa valinnoissa – sovellus tuo oikeaa apua endometrioosia epäilevien tai sairastavien arkeen ja tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille tietoa diagnosoinnin ja oikea-aikaisen hoidon tueksi.

Suunnittelustrategian tavoitteet

  1. Tietoisuuden kasvattaminen
  2. Endometrioosin todentaminen
  3. Jatkuva oireiden seuranta
  4. Nuorten tavoittaminen
  5. Vertaistuen löytäminen

Olen käyttänyt monenlaisia kuukautiskierron seurantaan tarkoitettuja sovelluksia vuosien aikana. Moona on kuitenki ensimmäinen tällainen sovellus, joka ei lähtökohtaisesti oleta minun olevan terve ja kroppani toimivan kuin kello. Siksi tämä toimii minulla paremmin kuin mikään muu.

Moona-sovelluspäiväkirjan käyttäjä

Keltaiseen mekkoon pukeutunut lapsi makaa violettien kukkien keskellä ja hymyilee silmät kiinni.

Luova ratkaisu

Käyttäjien tavoittaminen

Moona sai oman kampanjasivuston, jonka pääviesti on: ”Menkat ei saa estää elämästä.” Kovat kuukautiskivut eivät ole normaalia, omia oireita on hyvä seurata ja hoitoa saa vaatia. Moona.info tarjoaa tietoa, toivoa ja ohjaa lataamaan sovelluksen.

Sovellus julkaistiin kansainväliselle endometrioosiviikolle ajoitetussa lehdistötilaisuudessa. Ensimmäisenä suomenkielisenä kuukautisoirepäiväkirjana se sai hyvin palsta tilaa muun muassa Helsingin Sanomissa.

Nykyaikaisuus

Mobiilisovellus on ketterä ratkaisu päiväkirjamaiseen oireiden tarkkailuun: virtuaalinen muistivihko kulkee aina mukana, mahdollistaa reaaliaikaiset merkinnät ja on helposti hahmotettava. Sen lisäksi muistiinpanot tallentuvat automaattisesti yhteen paikkaan.

Esteettisyys

Visuaalinen suunnittelun avainsanoja olivat raikas ja positiivinen. Sovelluksella haluttiin olevan luonnetta ja samalla sen piti olla haastavasta aiheestaan huolimatta kutsuva. Testiryhmä sai vaikuttaa myös sovelluksen ulkonäköön.

Käyttäjäystävällisyys

Moona on kehitetty käyttäjien tarpeita ja kokemuksia kuunnellen. Käyttöliittymä suunniteltiin mahdollisimman intuitiiviseksi: näkymät ja toiminnot ovat mahdollisimman selkeitä ja helposti omaksuttavissa.

Saadun tiedon jakaminen

Sovelluksen tilastotoiminto koostaa oiremerkinnät ja havainnollistaa ne kuukausitasolla. Yhteenveto läpivalaisee oireiden laajuutta ja vaikutuksia niin endometrioosia sairastavalle kuin häntä hoitaville ihmisille. Tilastoa voi jakaa sähköpostilla.

Oireiden havainnostaminen

Endometrioosiyhdistys listasi sairauden tyypillisimmät oireet. Koska kipu ei ole mustavalkoista, voi jokaisen oireen voimakkuuden arvioida asteikolla 1-5. Kattava oirelista kertoo, miten monimuotoisesti endometrioosi vaikuttaa kehossa. Sovellus mahdollistaa myös mielialan ja lääkityksen kirjaamisen.

Läsnäolo

Sovelluksesta tehtiin mahdollisimman vuorovaikutteinen. Se eroaa kuukautissovelluksista paitsi neuvomalla tarkkailemaan endometrioosiin liittyviä oireita myös ohjaamalla lääketieteellisen avun ja vertaistuen pariin.

Käyttäjädata

Moona Oirepäiväkirjaa käytetään omalla käyttäjätunnuksella. Tallennetut tiedot säilyvät palvelun tietokannassa, mikä mahdollistaa käytön jatkamisen laitteesta toiseen vaihdettaessa. Ratkaisu kantaa pitkälle tulevaisuuteen: Endometrioosiyhdistys voi anonyymisti hyödyntää sovelluksesta saatavaa dataa esimerkiksi oireiden yleisyyden kartoittamisessa. Sovelluksen rinnalle on mahdollista kehittää web-rajapinta omien tilastojen ja tietojen tarkempaan analysointiin.

Olen tajunnut, että moni muukin oire kehossani liittyy endometrioosiin, joita en ole ennen ajatellutkaan liittyvän tähän sairauteen.

Moona-sovelluspäiväkirjan käyttäjä

Suunnittelu ja toteutus

  1. Asiakkaan tarpeiden kartoitus ja työvaiheiden priorisointi -workshop
  2. Konseptisuunnitelma ja käyttöliittymäsuunnittelu ketterän kehityksen metodeilla
  3. Pilotointi ja testaus – testiryhmä sai pilotin kuukaudeksi käyttöönsä
  4. Sovellus julkaistiin kansainvälisellä endometrioosiviikolla, kun sairaus oli ajankohtainen
  5. Jatkuva kehittäminen

Tämä sovellus on ehdottomasti paras ainakin minulle henkilökohtaisesti endometrioosia sairastavana. Sen avulla uskalsin vaatia leikkaushoitoa, koska sovelluksen avulla huomasin oireeni päivittäisiksi. Kiitos siis sen tekemisestä!

Moona-sovelluspäiväkirjan käyttäjä

Tuloksia

Heti julkaisun jälkeen Moona Oirepäiväkirja kipusi App Storen ja Google Playn suosituimpien sovellusten TOP10-listoille. Ensimmäisenä päivänä sovellukseen rekisteröityi yli tuhat käyttäjää.

Joulukuussa 2017 tehdyssä käyttäjäkyselyssä sovellus sai erinomaiset arvostelut – lähes kaikki vastanneet suosittelisivat sovellusta.

  • Käyttäjiä 4000
  • Aktiivista käyttäjää kuukaudessa 1000
  • Suosittelisi ystävälleen 94%
Moona-sovellus puhelimen näytöllä Moona-sovellus kolmen puhelimen näytöillä Ihminen katsoo Moona-sovellusta puhelimesta Moona-sovellus tabletilla ja puhelimessa