Suunnittelustrategian lähtökohta
Moona Oirepäiväkirjasta haluttiin oikeaa apua oikeaan ongelmaan. Se on kehitetty alusta alkaen tiiviissä yhteistyössä Endometrioosiyhdistyksen ja endometrioosia sairastavien naisten kanssa. Kokemusasiantuntijoiden sana on painanut kaikissa valinnoissa – sovellus tuo oikeaa apua endometrioosia epäilevien tai sairastavien arkeen ja tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille tietoa diagnosoinnin ja oikea-aikaisen hoidon tueksi.
Suunnittelustrategian tavoitteet
Tietoisuuden kasvattaminen
Moona Oirepäiväkirja on houkutteleva ja hyödyllinen myös naisille, joille endometrioosi ei ole ennestään tuttu sairaus. Sovellusta voi käyttää pelkkään kuukautisten seurantaan: kynnys lataamiseen on matala ja sen myötä tietoisuus endometrioosista leviää entistä laajemmalle yleisölle.
Endometrioosin todentaminen
Yksi sovelluksen keskeisistä tehtävistä on helpottaa sairauden tunnistamista ja todentamista. Endometrioosiyhdistys määritteli asiantuntijana oireet, joiden kirjaaminen mobiilipäiväkirjaan nousi kuukautisten seurannan ohella sovelluksen tärkeimmäksi toiminnoksi. Kertyneestä datasta syntyneet tilastot on mahdollista lähettää sovelluksesta omaan sähköpostiin ja edelleen hoitohenkilökunnalle diagnosoinnin tueksi.
Jatkuva oireiden seuranta
Sovelluksen on oltava helppokäyttöinen jopa useita kertoja päivässä: intuitiivinen ja oireiden merkitsemisen yksinkertaista sekä nopeaa. Käytettävyyttä kehitettiin yhteistyössä Endometrioosiyhdistyksen kanssa. Sen lisäksi endometrioosia sairastavista naisista koostunut testiryhmä kommentoi sovellusta sen kaikissa kehitysvaiheissa antaen arvokkaan panoksen lopputulokseen.
Nuorten tavoittaminen
Endometrioosiyhdistys tietää pitkällä kokemuksella, että nuorten tavoittaminen on tärkeää, jotta mahdollisimman moni tunnistaa oireensa jo varhaisessa vaiheessa. Sovellus oli luonteva ratkaisu tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Nuorten osallistaminen kehitystyöhön varmisti Moonan houkuttelevuuden myös tälle kohderyhmälle.
Vertaistuen löytäminen
Moonasta käyttäjä löytää tietoa aktiivisista vertaistukiryhmistä ja sometileistä. Sen lisäksi sovelluksessa voi lukea endometrioosia sairastavien naisten tarinoita. Kokemuksia on monenlaisia, mutta niitä kaikkia yhdistää yksi asia: menkat ei saa estää elämästä! Viisi sanaa, jotka yhdessä muodostavat Moona Oirepäiväkirjan pääviestin.