Saavutettavuuden valvonta Suomessa siirtyi Aluehallintovirastolta (AVI) Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille 1.1.2025. Muutos edellyttää, että digitaalisten palvelujen saavutettavuusselosteella tulee olla valvontaviranomaisen uudet yhteystiedot. Nyt on siis hyvä aika varmistaa, että selosteelle on päivitetty oikeat yhteystiedot.

Saavutettavuusvastaava luo sujuvuutta

Saavutettavuuslain vaatimusten alaisilla kunnilla, yrityksillä ja yhdistyksillä tulisi olla myös saavutettavuusvaatimuksista perillä oleva henkilö. Perehtynyt henkilö luo muun muassa ymmärrystä, miltä osin organisaation digipalvelut vastaavat vaatimuksiin ja helpottaa käyttäjäpalautteen käsittelyssä. Kaikilla digipalvelulain piiriin kuuluvilla verkkosivustoilla ja mobiilisovelluksilla pitää olla oma kanavansa saavutettavuuspalautteelle.

Uusia palveluja saavutettavuusvaatimusten piiriin 28.6.2025

Vuonna 2019 voimaan astunut EU:n saavutettavuusdirektiivi koski ensimmäisessä vaiheessaan vain julkishallinnon ja viranomaisten verkkopalveluita. Helmikuussa 2023 laki laajeni koskemaan myös yksityisen sektorin verkkopalveluja. Nyt kesäkuusta 2025 digipalvelulaki velvoittaa myös kuluttajille suunnattuja verkkokauppoja, sähkökirjoja, viestintäpalveluita ja audiovisuaaliseen sisältöön pääsyn tarjoavia palveluita kuten suoratoistopalveluita sekä joitakin henkilöliikenteen ja pankkien palveluita.

Laki ei koske mikroyrityksiä, vaan koskettaa yrityksiä, joilla on yli 10 työntekijää ja joiden vuosittainen liikevaihto ylittää 2 miljoonaa euroa tai joiden vuosittainen taseen loppusumma ylittää 2 miljoonaa euroa.

Lue lisää yksityiskohtaista tietoa saavutettavuusvaatimuksista: saavutettavuusvaatimukset.fi

 

Seniori saavutettavien verkkosivujen äärellä

Miten vastata saavutettavuusvaatimuksiin?

Tässä valmiit askelmerkit, jos tarvitset apua saavutettavuusvaatimusten huomioimisessa esimerkiksi verkkokaupallesi.

  • Selvitä digitaalisten materiaalien, kuten verkkosivujen ja muiden verkkopalvelujen, nykytila. Käynnistäkää keskustelu niin verkkokopalvelukehittäjien kuin yritysjohdonkin kanssa.
  • Hyödynnä saavutettavuusauditointia nykytilan määrittämiseen. Cruella osaamme suositella osaavia tahoja auditoinnin tekemiseen.
  • Suunnitelkaa yhteistyössä saavutettavuusvaatimuksiin erikoistuneen verkkopalveluntarjoajan kanssa, miten saavutettavuustavoitteenne saavutetaan.
  • Laadi saavutettavuusseloste ja päivitä sitä kehitystyön edetessä. Tässäkin Cruen ammattilaiset ovat tukenasi.
  • Pyydä tarvittaessa Cruelta saavutettavuuskoulutus, jossa käytännön sisällönsyötön näkökulmasta opastetaan huomioitavat asiat.

Haluatko tietää lisää saavutettavuudesta?

Saavutettavuuteen liittyvissä asioissa ota yhteyttä yhteydenottolomakkeellamme!

Ota yhteyttä

Lue myös