Blogi

Ohjelmointialalla naisen euro voi olla 120 senttiä

Naistenpäivän kunniaksi esittelemme teille miesvoittoisella alalla uraa tekevät koodarimme Hennan ja Tiinan. Samalla raivaamme esteitä naisten oikeuksien ja tasa-arvon toteutumisen tieltä.

Mikä koodissa kiehtoo? Tiina yhdistää koodarina kiinnostuksen matematiikkaan, ongelmanratkaisuun ja media-alaan. Hennaa koukuttaa matemaattisen kiinnostuksen lisäksi jatkuva itsensä haastaminen ja onnistumisen myötä tuleva mielihyvän tunne.

– Kun ratkaisee pitkään puntaroidun ongelman, tulee siitä huippufiilis, Tiina komppaa.

Koodaaminen on siis ongelman tunnistamista, ratkaisuja, dopamiinimyrskyä ja se tekee onnelliseksi. Lisäksi Hennan mukaan se on jotain matematiikan ja kielten opiskelun väliltä. Hmm, pakko saada lisätietoa!

Naistenpäivä

Front- ja back-end

Jokaisella verkkosivustolla on kaksi puolta – front-end ja back-end. Tiinan lempikieli on JavaScript, ja hänen front-end-koodinsa pyörii käyttäjän selaimessa vaikuttaen käyttöliittymään ja sen toimintoihin. Siis kokemukseemme siitä, miten verkkosivusto toimii. Hennan php-osaamista taas tarvitaan back-end puolen hommissa palvelimella. Koodarin näkökulmasta mainostoimisto on huippupaikka tehdä sitä mitä rakastaa.

– Crue on poikkeuksellinen toimisto, sillä meillä on vahva kooditiimi ja paljon omaa ohjelmointitoimintaa. Mielekkäintä on päästä tekemään monipuolisia projekteja ja opettelemaan koko ajan uutta. Itse nautin myös yhteistyöstä graafisten suunnittelijoiden kassa, sillä minulle on tärkeää sekin, miltä työni näyttää, kertoo Tiina. Henna ei php-ohjelmoijana ulkonäöstä piittaa. Koodin pitää toimia!

– Hyvin toimiva toiminnallinen koodi ja uusien juttujen kehittäminen on koko homman suola. Meillä on oma oma julkaisujärjestelmä, jonka kehityksessä olen saanut olla mukana. Tämmöinen herkku on harvinaista mainos- ja viestintätoimistoissa, Henna hehkuttaa.

Menkat ja Moona

Naistenpäivänä puhutaan tietysti menkoista. Moona on endometrioosioireiden ja kuukautisten seurantasovellus, jonka tarkoitus on auttaa naisia tunnistamaan oireet ja hakeutumaan hoitoon. Moona on myös yksi Tiinan suosikkiprojekteista.

– Moonassa tulevat esiin kaikki koodaamisen hienot puolet. Kiinnostava ja haastava projekti, jota on ollut mielekästä tehdä tärkeän aiheen takia, Tiina kertoo. Tutustu Moonaan täällä.

Hakeutukaa ohjelmistoalalle, #diginaiset!
Kun kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1911, naisille vaadittiin muun muassa oikeutta ammattikoulutukseen. Nyt, vuonna 2018, ohjelmistoala huutaa lisää naisia joukkoihinsa.

– Jos matikka kiinnostaa ja olet koko ajan valmis oppimaan uutta ja kehittämään itseäsi, suosittelen kokeilemaan, lupaa Henna.

– Moderni koodaamien tarkoittaa tapahtumia, koulutuksia, uuden oppimista ja jatkuvaa kommunikointia projektitiimin kanssa, jatkaa Tiina.

Tietojenkäsittelyn kovimmat ammattilaiset myös pystyvät tekemään kunnolla hilloa eli hynää, sanelemaan palkkansa ja valitsemaan työnantajansa. Naisen euro siis voi olla 120 senttiä!

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!

Lue myös

Kysy meiltä chatissa!