Google on ollut jo pitkään olennainen osa arkipäiväistä elämäämme. Se on kehittynyt hakukoneesta monipuoliseksi palveluksi, ja nyt Google julkaisi uuden tekoälylisäosan hakutulosten tuottamiseen Yhdysvalloissa. Käytännössä hakukone pystyy siis luomaan monipuolisia vastauksia, yhteenvetoja ja suosituksia useilta verkkosivuilta käyttäjän antamien hakusanojen perusteella. Perinteinen hakutulosten läpikäynti yksi kerrallaan tulee siis muuttumaan täysin.

No pitäisikö perinteinen hakukoneoptimointi eli SEO unohtaa kokonaan? Ei suinkaan, vaan sitä täytyy kehittää entisestään. Tässä kehityksessä keskeinen rooli on ollut Google Search Experience Optimisationilla (GEO). Tässä blogipostauksessa kerron, mitä on GEO ja miten se muokkaa hakukokemustamme, ja ennen kaikkea mitä se tarkoittaa verkkosivujen omistajille ja sisällöntuottajille.

Mikä on GEO?

GEO, eli Google Search Experience Optimisation, on joukko strategioita ja käytäntöjä, joiden tarkoituksena on parantaa käyttäjien hakukokemusta Googlessa. GEO keskittyy käyttäjän näkökulmasta katsottuna oleellisten ja korkealaatuisten hakutulosten esittämiseen. Tämä kattaa laajan kirjon tekijöitä, kuten hakutulosten relevanssin, sisällön laadun, sivun latausnopeuden, mobiiliystävällisyyden ja käyttäjäkokemuksen.

GEO:n avaintekijät

 1. Relevanssi ja sisällön laatu
  Google pyrkii tarjoamaan hakutuloksia, jotka vastaavat tarkasti käyttäjän hakua. Tämä tarkoittaa, että verkkosivujen sisällön tulee olla korkealaatuista, informatiivista ja relevanttia haetulle termille. Sisällön optimointi hakukoneita varten on tärkeää, mutta se ei saa tapahtua käyttäjäkokemuksen kustannuksella.
 2. Strukturoitu data
  Hyödyntämällä verkkosivustoilla strukturoitua dataa, kuten Schema.org, hakukoneet voivat paremmin tulkita ja käyttää sivuston sisältöä.
 3. Käyttäjäkokemus (UX)
  Käyttäjäkokemus on keskeisessä asemassa GEO:ssa. Sivujen tulee olla helppokäyttöisiä, visuaalisesti miellyttäviä ja nopeasti latautuvia. Google suosii sivustoja, jotka tarjoavat hyvän käyttäjäkokemuksen, mikä korostaa mobiiliystävällisyyden ja responsiivisen suunnittelun merkitystä.
 4. Tekninen toimivuus
  Sivuston tekninen suorituskyky vaikuttaa suoraan sen sijoitukseen hakutuloksissa. Nopea latausaika, HTTPS-suojaus ja hakukoneystävällinen URL-rakenne ovat kaikki tärkeitä tekijöitä. Myös sivuston arkkitehtuuri ja navigointirakenne vaikuttavat siihen, kuinka helposti Google pystyy indeksoimaan sivuston sisältöä.
 5. Luotettavuus
  Google suosii luotettavia ja arvovaltaisia lähteitä, joten brändin uskottavuuden ja luotettavuuden vahvistaminen on olennaisen tärkeää.
 6. Paikallinen SEO
  Paikallisten hakujen merkitys on kasvanut, ja GEO huomioi tämän. Verkkosivujen omistajien tulee varmistaa, että heidän yrityksensä on rekisteröity Google My Business -palveluun, ja että paikalliset tiedot ovat ajan tasalla. Tämä auttaa yrityksiä näkymään paikallisissa hauissa paremmin.

GEO:n hyödyt

 1. Parempi käyttäjäkokemus
  Hyvin optimoitu hakukokemus parantaa käyttäjien tyytyväisyyttä ja sitoutumista. Kun käyttäjät löytävät nopeasti ja helposti etsimänsä tiedon, he palaavat todennäköisemmin sivustolle uudelleen.
 2. Parempi hakukonenäkyvyys
  GEO:n avulla verkkosivut voivat saavuttaa paremman näkyvyyden hakutuloksissa. Tämä lisää liikennettä ja voi johtaa korkeampiin konversiolukuihin.
 3. Kilpailuedun saavuttaminen
  Kilpailu hakutulosten kärkipaikoista on kovaa. GEO voi tarjota merkittävän kilpailuedun optimoimalla sivuston siten, että se vastaa paremmin Googlen vaatimuksiin ja käyttäjien odotuksiin.

Yhteenveto

Google Search Experience Optimisation on keskeinen osa tulevaisuuden hakukoneoptimointia. Se keskittyy parantamaan käyttäjäkokemusta tarjoamalla relevantteja, laadukkaita ja helposti saavutettavia hakutuloksia. Verkkosivujen omistajien ja sisällöntuottajien on tärkeää ymmärtää ja hyödyntää GEO:n periaatteita, jotta he voivat maksimoida sivustonsa näkyvyyden ja niiden tarjoaman arvon käyttäjilleen.

GEO on enemmän kuin pelkkä trendi – se on välttämättömyys, joka määrittää, kuinka hyvin verkkosivut pärjäävät jatkuvasti muuttuvassa digitaalisessa maisemassa. Vaikka muutokset tulevat ensimmäisenä Yhdysvaltoihin, Eurooppa ja Suomi seuraavat pian perässä. Kun käyttäjäkokemus asetetaan etusijalle, myös hakukonenäkyvyys paranee luonnollisesti, mikä hyödyttää sekä käyttäjiä että verkkosivustojen omistajia pitkällä aikavälillä.

Lue myös

Kysy meiltä chatissa!