Tampereen kaupunki tavoittelee lisää kansainvälisiä matkailijoita. Osana kasvaneita matkailijatavoitteita visittampere.fi-sivustoa uudistetaan yhteistyönä Visit Tampereen, Creative Cruen ja JJ-Net Groupin kanssa. Uudistusprojektissa sivuston löydettävyys Googlessa eli hakukoneoptimointi (SEO) on nostettu erittäin tärkeään rooliin. Tampereen löydettävyyden parantamiseksi on keksitty nyt vallankumouksellinen idea.

Tampereen Vapauden patsas ei ole yhtä tunnettu, kuin New Yorkissa sijaitseva kaimansa
Tampereen Vapauden patsas ei ole yhtä tunnettu, kuin New Yorkissa sijaitseva kollegansa

Jo projektin alkuvaiheessa me Cruella analysoimme datasta, että Tampere ei ole ulkomailla kovin suosittu hakusana. Sitä haetaan vain noin 24 000 kertaa kuukaudessa. Lisäksi esimerkiksi Lakeland (Järvi-Suomi) on suosittu hakusana Isossa-Britanniassa, mutta silloin käyttäjä yleensä hakee Pohjois-Englannista löytyvää aluetta. Miten siis vaikuttaa sivuston orgaaniseen löydettävyyteen, jos kukaan ei hae kohdetta?

Tampereelle oma Eiffel-torni, Taj Mahal ja Machu Picchu

Tampereella ei ole varaa rakentaa uutta Guggenheimia, joten täytyi olla luovempi. Yhteisten ideointisessioiden avulla keksimme hyödyntää maailman kymmentä eniten googlatuinta nähtävyyttä Tampereen hakukonelöydettävyyden nostamiseksi. Tamperelaiset kohteet päätettiin yhdessä tuumin nimetä uudelleen kansainvälisten suosikkinähtävyyksien mukaan. Esimerkiksi Näsinneulasta tulee Tower of Eiffel, jota haetaaan Googlesta noin 0,9 miljoonaa kertaa kuukaudessa. 

Näsinneulan nimi muuttuu Eiffel-torniksi
Näsinneulan nimi muuttuu luonnollisesti Eiffel-torniksi

Idea lähti siitä, kun Nokian kaupunki sai uuden Nokia Areenan myötä näkyvyyttä aivan Tampereen keskustassa. Miksi emme mekin voisi tuoda Tampereelle kansainvälisiä nähtävyyksiä? kertoo Creative Cruen luova johtaja Sami Nieminen.

Maailman kaikkein googlatuinta kohdetta Taj Mahalia haetaan Googlesta 1,4 miljoonaa kertaa kuukaudessa. Vastaavaa uudelleen nimettävää kohdetta ei Tampereelta kuitenkaan löytynyt, joten siitä päätettiin rakentaa pienempi versio Eteläpuistoon. Samalla päättyy vuosikausia kestänyt kiista alueen käytöstä.

Minikokoinen Taj Mahal rakennetaan tyhjälle tontille Eteläpuistoon
Minikokoinen Taj Mahal rakennetaan tyhjälle tontille Eteläpuistoon (Taiteilijan näkemys rakennuksesta)

Vaikka tässä rakennetaan pitkän tähtäimen projektia, uskon että näkyviä tuloksia saadaan jo tämän kesän aikana. Matkailijoiden määrä tulee vaikuttamaan meidän kaikkien arkeen hyvinkin nopealla aikataululla. Jo nyt kannattaa asunto rekisteröidä Airbnb-kohteeksi. Kannattaa myös varata ensi elokuuksi itselleen matka jonnekin muualle Suomeen, jos lukeutuu niihin tamperelaisiin, joita ruuhkat ja pitkät jonot ärsyttävät, vinkkaa Visit Tampereen Anni Ylinen.

Jokaiselle nähtävyydelle rakennetaan sivustolle oma laskeutumissivunsa, joka on erittäin hyvin hakukoneoptimoitu. Hakusanat kieliversioidaan kaikilla eurooppalaisilla kielillä, lisäksi niissä hyödynnetään myös kohteiden nimiä väärin kirjoitettuna. Näin Googlen hakurobotti löytää sivut varmasti, ja ne nostavat Visit Tampereen sijoitusta hakutuloksissa.

Tornihotellin nimi muutetaan Burj Khalifaksi
Tornihotellin nimi muutetaan Burj Khalifaksi ja siellä ryhdytään järjestämään uuden vuoden ilotulituksia.

Pelkästään Kreikassa väärin kirjoitettuna Taz Mahalia haetaan tuhansia kertoja kuussa eli monta kertaa enemmän kuin Tamperetta. Kuka edes osaa kirjoittaa Burj Khalifa tai Machu Picchu kerrasta oikein? En minä ainakaan, pohtii Creative Cruen copywriter Mirva Perkiö

Budjetti palautuu Tampereelle matkailutuloina 

Projektin perimmäisenä tavoitteena on tehdä Tampereesta maailman googlatuin kaupunki. Hakukoneoptimointiin on varattu noin 290 miljoonaa, josta suurin osa menee minikokoisen Taj Mahalin rakentamiseen. Tähän Visit Tampere hakee lisärahoitusta Tampereen kaupungilta. Kaupunki kuitenkin uskoo, että projekti on kannatettava panostus ja Visit Tampereen mukaan se on saatavissa matkailutuloina takaisin noin kahdessa sadassa vuodessa. 

Tammerkosken eteläosa nimetään Niagaran putouksiksi vieressä sijaitsevan Arthouse Niagaran ansiosta.
Tammerkosken eteläosa nimetään Niagaran putouksiksi vieressä sijaitsevan Arthouse Niagaran ansiosta.

Kerrankin voidaan sanoa, että on panostettu hakukoneoptimointiin riittävästi. En usko että missään muualla maailmassa on tehty näin perinpohjaista SEO-optimointia pitkällä tähtäimellä, sanoo sivustokehityksestä vastaavan JJ-Net Groupin CTO Jussi Jeskanen.

Kerro oma uudelleen nimettävä kohteesi

Tämä projekti on kuitenkin vasta alkusoittoa. Tampereella riittää nähtävyyksiä, kohteita, patsaita, jotka voidaan nimetä uudelleen. Nyt haemmekin apua vapaaehtoisista. Mikä kohde kannattaisi sinun mielestäsi nimetä uudelleen ja mikä sen uusi nimi olisi? Kaikkien ehdottajien kesken arvotaan suosittu Crue-kestokassi.


Nämä maailman Top 10 kohdetta on päätetty nimetä uudelleen Tampereella:

  1. Minikokoinen Taj Mahal rakennetaan tyhjälle tontille Eteläpuistoon.
  2. Pyynikin huipulla olevat laululavan jäänteet nimetään Machu Picchuksi.
  3. Tornihotellin nimi muutetaan Burj Khalifaksi ja siellä ryhdytään järjestämään uuden vuoden ilotulituksia.
  4. Tammerkosken eteläosa nimetään Niagaran putouksiksi vieressä sijaitsevan Arthouse Niagaran ansiosta.
  5. Näsinneulan nimi muuttuu luonnollisesti Eiffel-torniksi.
  6. Hämeenpuiston Vapaudenpatsaasta tulee tietysti Statue of Liberty.
  7. Jatkossa Tampereella lasketellaan Mount Everestin rinteillä, kun Mustavuori nimetään uudelleen.
  8. Hervannan valtaväylän varrella sijaitseva Woodhenge-lahopuuteos betonoidaan ja sen nimi muutetaan Stonehengeksi.
  9. Sara Hildénin taidemuseon nimi muuttuu Louvreksi.
  10. Tuomiokirkko tunnetaan jatkossa nimellä La Sagrada Família.

 

Mainostoimistomme muut palvelut

Autamme yritystäsi kasvamaan. Markkinointia on helpompi hallita keskittämällä. Meiltä saat saman katon alta digitaalisen ja perinteisen markkinoinnin, strategisen suunnittelun, brändäyksen, verkkosivusuunnittelun ja koulutuksen palvelut.

Katso kaikki palvelumme

Lue myös

Kysy meiltä chatissa!