Adwatec on kansainvälinen jäähdytysjärjestelmien toimittaja, jonka tuotteita käytetään ympäri maailman. Yrityksessä haluttiin visualisoida yhteen kuvaan, missä kaikkialla heidän jäähdytyslaitteitaan voi hyödyntää valtamerilaivoissa. Ratkaisu löytyi 3D-mallinnuksesta, jonka avulla pystyy visualisoimaan lähes mitä tahansa tuotteita. Valmis mallinnos on helposti varioitavissa niin presentaatioihin, messuseiniin, myynti- ja selitysvideoihin kuin somesisältöihinkin.

Laivan jäähdytyslaitteita esitellessä tulee vastaan useita haasteita: miten esitellä laivan sisällä olevia laitteita siten, että kuvasta heti hahmottuu, että ollaan laivassa? Miten esitellä ympäri laivaa olevat laitteet ja niiden väliset kytkennät ilman listaamista? Miten yhdellä kuvalla voidaan puhutella koko kohderyhmää yksittäisten osien – laivan moottorit, nosturit ja vinssit – alihankkijoista laivan päärakennuttajaan asti?

Kaikki nämä haasteet ratkesivat 3D-mallintamisella, jonka hyödyntämistä Managing Director Heikki Mustosen mukaan Adwatecillä oli mietitty jo pidemmän aikaa.

Tehokkaasti personoitua valmiista 3D-pohjista

3D-mallinnuksessa on yksinkertaistetusti kolme vaihetta: mallintaminen eli halutun muodon luominen, pintamateriaalien kehittäminen ja värittäminen sekä renderöinti tietystä kuvakulmasta. Alkutyötä helpottaa ja sitä kautta mallinnusprojektin hintaa madaltaa, jos asiakkaalla on halutusta kohteesta tekninen CAD-piirrustus. Sellainen ei kuitenkaan ole välttämätön, vaan työ voi Adwatecin laivan tapaan lähteä ostamalla valmis 3D-mallinnos kuvapankista.

Projektin graafikko Matias Halmetoja kuvailee, millaisia mittasuhteita näppäimistöllään pyörittelee:

“Jos valmiin mallinnoksen sijasta lähtisi itse tekemään kokonaista valtamerilaivaa, sen mallintamiseen voisi kulua lähemmäs puoli vuotta. Tavoitteena on tehdä asiat yksi yhteen, jotta lopputulos näyttää aidolta. Tässäkin laivan malli Blender-ohjelman sisällä oli siis aidon laivan kokoinen. Jos laiva olisi kuvattu oikeassa studiossa, sen joka puolella, yllä ja alla, olisi ollut valaistusta varten kymmenien metrien valopaneelit.”

Valinta valinnalta kohti monikäyttöistä 3D-mallia

Laivavaihtoehtoja on valmiiksi 3D-mallinnettuna satoja ellei tuhansia. Matias etsi toimeksiannon mukaisia laivoja sopivalla keulalla ja kansilaitteistolla, ja adwatecläiset kommentoivat, mikä vaihtoehdoista on paras ja mitä pitää vielä ottaa huomioon. Täydellistä laivapohjaa ei löytynyt, mutta sopiva lopputulos syntyi Matiaksen muokkauksilla.

Kun laiva oli hyväksytty, sijoitettiin laitteet oikeille paikoilleen. Alussa laitteiden paikkaa merkkasivat kuutiot, joita hyväksynnän jälkeen alettiin työstää oikean näköisiksi sähkökaapeiksi kahvoineen, konttijäähdytyslaitteeksi ja moottoreiksi propelleineen. Oleellisia olivat myös laitteiden välillä kulkevat vedot, jotka havainnollistavat laitteiden kytkeytymistä toisiinsa.

Projekti sisälsi lukuisia kommentointi- ja hyväksytysviestejä graafikon ja asiakkaan välillä, jotta lopputuloksessa tuli huomioitua jokainen tekninen seikka oikein. Yksi graafikkoa mukavasti haastanut tehtävänsä oli uniikin, brändivärien mukaisen siniturkoosin metallimateriaalin luominen Blender-ohjelmalla. Laivan lopullinen renderöinti tehtiin kolmessa osassa ja kesti tehokkaaltakin koneelta useampia tunteja.

Versioimalla useita esitysmateriaaleja yhdestä 3D-mallinnoksesta

Koska 3D-mallinnos tehdään todellisuutta vastaavassa koossa, pystyy sen yksityiskohtia tarkastelemaan zoomaamalla, ja kokonaisuutta voi ihastella taivaalta kuin se olisi kuvattu drone-kameralla. Kerroksellisuus mahdollistaa tuotteen sisälle kurkistamisen.

Kun alkuinvestointi eli mallinnustyö on tehty, syntyy siitä pienellä vaivalla versiot niin messuseiniin, PowerPoint-esityksiin kuin nettisivuille tai selitysvideoihinkin. Kaikkia osia voi myös liikuttaa animoidusti.

“Lopputulos oli vakuuttava. Voimme hyödyntää tätä monessa paikassa aina myyntipresentaatiosta messuseinään ja verkkosivuille.”

– Adwatecin Marketing Manager Riitta Kujala

3D-mallinnuksen mahdollisuudet ovat rajattomat. Lähes kaikki perusobjektit ovat saatavilla valmiiksi mallinnettuina: rakennuksia, tuotteita, tietokoneita, ihmisiä, messuosastoja, harrastusvälineitä. Taitavan graafikon käsissä mallit yksilöityvät brändin tarpeisiin. Budjetin ja tarpeiden mukaan 3D-mallinnuksella pystytään tekemään kuinka näyttävää animaatiota tahansa.

“Ajatus on vähän sama kuin haluttaessa videota avaruudesta. Itse kuvaaminen avaruuslentoineen tulee kalliiksi, mutta kuvapankkeja hyödyntämällä nekin ovat kaikkien saavutettavissa.”

– Creative Cruen luova johtaja Sami Nieminen

adwatec.com

3D-mallinnos tietokoneen ruudulla 3D-mallinnoksia valtamerilaivasta