Euroopan parlamentin lokakuussa 2016 julkaisema saavutettavuusdirektiivi laittoi julkiset toimijat ympäri Euroopan parantamaan verkkosivujensa saavutettavuutta. Direktiivin tarkoitus on tehdä digitaalisten palveluiden käytettävyydestä tasavertaista, sillä jopa 15 % maailman ihmisistä ei pysty käyttämään verkkopalveluita niiden huonon suunnittelun vuoksi.

Suomessa astui 1.4.2019 voimaan saavutettavuusdirektiiviin pohjautuen digipalvelulaki, joka korostaa vammaisten ihmisten osallisuutta ja mahdollisuutta asiointiin digitaalisessa ympäristössä.

Digitaaliseen markkinointiin vahvasti erikoistunut Crue on kouluttautunut saavutettavuuteen ja kasvattanut siten valmiuksiaan digipalvelulain implementointiin sekä auttanut lukuisia julkishallinnon organisaatioita saavutettavuusloikassa. Viimeisimpänä Nokian kaupungin Visit Nokia -matkailubrändi sai uuden version retkeilyesitteestään, joka ei ole nyt pelkästään saavutettava, vaan myös entistä houkuttelevampi visuaalisesti.

Visuaalisen ilmeen raikastuksella esiin myös upeat uudet luontokuvat

Visit Nokian uudelle retkeilyesitteelle esitettiin selkeät toiveet: saavutettavuuden lisäksi esitteelle haluttiin visuaalinen face-lift, joka huomioisi uudistuneen brändi-ilmeen ja ottaisi näyttävästi haltuun uudet kuvat, joita oli hankittu lukuisilta paikallisilta valokuvaajilta.
Aiemmassa esitteessä kukin retkikohde oli saanut yhden sivun, nyt olisi käytettävissä kokonainen aukeama. Esite toivottiin lisäksi tuotettavaksi neliön muotoon.

Cruen AD:lle annettiin näillä reunaehdoilla vapaat kädet toteuttaa omaan visioonsa nojaava graafinen kokonaisuus. Esite, joka saisi ihmiset liikkeelle ja luontoon!

Matkailua myydään vahvasti kuvilla ja siinä isot, laadukkaat valokuvat ovat todella tärkeässä roolissa. Ammattitaitoiset kuvat myös helpottavat taittotyötä, kun taittajan ei tarvitse miettiä, kuinka isona kuvaa on mahdollista käyttää. Myös kuvankäsittelyyn menee tuolloin huomattavasti vähemmän aikaa. – AD Angela Koistinen

Saavutettava esite voi olla myös visuaalisesti houkutteleva

Selkeä briiffi, luottamus ja taitava AD-työskentely tekivät projektista varsin suoraviivaisen ja molemmille osapuolille mukavan. Ensimmäiset taittoaukeamat ja ideat laitettiin asiakkaalle hyväksyntään. Kuvien luova käyttö isoina pintoina, vuoroin sivun mitassa, vuoroin aukeaman yli kulkevana oli raikas ratkaisu. Uutena elementtinä tuodut ikonit lisäsivät informatiivisuutta napakassa ja nätissä muodossa. Graafisten elementtien hyödyntäminen teki esitteestä ilmeikkään ja lukijaa sivulta toiselle luontevasti kuljettavan.

Nokialla on ainutlaatuisia luontokohteita, jotka tarjoavat rauhaa ja rentoutusta maailman myllerryksen keskellä. Lähimatkailu ja erityisesti retkeilykohteet ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina. Olemme halunneet kertoa retkeilyreiteistämme ja luontopoluistamme houkuttelevasti ja selkeästi, jotta mahdollisimman moni rohkaistuisi metsään uusien elämysten pariin. – Nokian kaupungin markkinointipäällikkö Laura Niittymäki

Nokialla on noin 17 kilometriä viitoitettuja retkeilyreittejä ja luontopolkuja, jotka soveltuvat eritasoisille liikkujille. Luontokohteissa voi retkeillä ja eräillä terveysturvallisuusohjeita noudattaen. Taukopaikoilla tulee huolehtia turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta. Myös roskat tulee viedä pois, niin muut retkeilijät ja luonto kiittävät.

Mikä on sinun ensi kesän retkikohteesi Nokialla?
Tutustu tuoreeseen esitteeseen täällä!

Näin teet esitteestä saavutettavan

  • Kiinnitä huomiota yleiseen selkeyteen.
  • Huomioi kontrastit käytettävissä väreissä, etenkin esim. tilanteissa, joissa kuvan päälle asetetaan kuvateksti.
  • Määritä kuville kunnolliset alt-tekstit, jotka kertovat mitä kuvassa on.
  • Valitse riittävän selkeä ja suuri fontti.
  • Määritä taitto-ohjelmassa näytönlukulaitteille oikea lukujärjestys, jotta lukulaite osaa lukea palstat oikeassa järjestyksessä.
  • Käytä johdonmukaisia kappale- ja otsikkotyylejä: H1-otsikkoa seuraa aina H2-tason otsikko jne.

Lue lisää saavutettavuudesta

https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi 
https://saavutettavuusdirektiivi.fi/saavutettavuus-ohjeet-toimi-nain/

Visit Nokian retkeilyreittiesitteen kannet Visit Nokian retkeilyreittiesite auki pöydällä Visit Nokian retkeilyreittiesitteen etukansi
Kysy meiltä chatissa!