Verkkosivujen saavutettavuus on ollut vaatimuksena monille yksityisille ja etenkin julkisille organisaatioille vuodesta 2020 asti, ja saavutettavuuden vaatimukset koskevat koko ajan useampia toimijoita. Kun tamperelainen Tanssiteatteri MD päätti päivittää verkkosivunsa saavutettaviksi, se otti yhteyttä Creative Cruen suunnittelijoihin. Laaja kokemuksemme saavutettavien sivujen rakentamisesta takasi, että teatteri sai mitä tarvitsi – ja vielä vähän enemmän.

“Raikas sivusto täyttää saavutettavuuskriteereiden täyttymisen lisäksi toiveemme visuaalisesta keveydestä, jäsennellystä rakenteesta ja monipuolisen sisällön löytymisestä mahdollisimman vaivattomasti.”

– Anniina Kumpuniemi, toiminnanjohtaja

Kun saavutettavuus on välttämättömyys

Tanssiteatteri MD on nykytanssitaiteen tamperelainen lipunkantaja, joka on toiminut yli 25 vuoden ajan. MD on Suomessa erittäin arvostettu, ja sen teoksia on esitetty kansainvälisesti niin Euroopassa, Kiinassa kuin Yhdysvalloissakin.

Koska MD saa toimintaansa julkista tukea, sen täytyy ottaa huomioon sekä esteettömyyden että saavutettavuuden periaatteet. Teatterin vanhat verkkosivut eivät täyttäneet saavutettavuuden ehtoja, joten MD otti meihin yhteyttä uusien sivujen suunnittelemiseksi.

Toimivuutta kokemuksen voimalla

Creative Crue on suunnitellut lukuisia saavutettavia sivuja muun muassa kunnille, kaupungeille ja tapahtuma-alan toimijoille. Meille oli sen myötä alusta asti selvää, miltä pohjalta Tanssiteatteri MD:n uusia sivuja aletaan rakentaa.

Kun suunnitellaan saavutettavia sivuja, olennaisimpia huomioon otettavia asioita ovat:

  • Sivuja pitää pystyä navigoimaan näppäimistöllä.
  • Sivujen täytyy latautua nopeasti, mikä saattaa vaatia kompromisseja esimerkiksi suurten graaafisten elementtien suhteen.
  • Rakenteen pitää olla selkeä – käyttäjän pitää löytää helposti tarvitsemansa tiedot.
  • Visuaalisen ilmeen täytyy olla selkeä, mikä tarkoittaa muun muassa riittävää kontrastia tekstin ja taustan välillä.
  • Fonttikoon pitää olla iso, ja tekstin kokoa pitää pystyä vaihtamaan helposti.
  • Käytetyn kielen täytyy olla kaikille ymmärrettävää, ja otsikointiin sekä otsikkotyyleihin täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

Saavutettavien sivujen suunnitteleminen vaatii siis tarkkaa työtä ja perehtymistä koko suunnittelutiimiltä. Hyödynsimme myös yleisesti saatavilla olevia työkaluja, joiden avulla sivujen toimivuutta voi kokeilla kaikille sopivan suunnittelun (ns. Design for All tai Universal Design) näkökulmasta.

Samalla, kun sivuista rakennettiin saavutettavat, avautui mahdollisuus kohentaa sivuston visuaalista ilmettä ja rakennetta yleisellä tasolla. Ajankohtainen ohjelmisto tuotiin entistä paremmin esille, ja ajaton mustavalkoinen yleisilme sai seurakseen pyöreää muotokieltä ja tummaa lilaa tehosteväriä.

Saavutettavat sivut ovat viesti itsessään

“Saavutettava sivusto on aina myös paremmin käytettävä sivusto, ja saavutettavuus kertoo yhteiskunnallisesta vastuullisuudesta. Sen vuoksi kaikkien yritysten kannattaa harkita saavutettavia verkkosivuja. Kyse on viestinnästä ja liiketoimintaedusta!”

– Malla Ferreira, Creative Cruen projektipäällikkö

Tanssiteatteri MD sai markkinointiviestintänsä tueksi verkkosivut, jotka ovat paitsi saavutettavuuden ehdoilla suunnitellut, myös modernit, tyylikkäät ja asiakaslähtöiset. Teatterin monipuolinen ohjelmisto on hyvin esillä, linkit lippukauppoihin löytyvät näppärästi, ja kaikki käyttäjille tärkeät asiat ovat helposti löydettävissä.

Sivusto on kaiken kaikkiaan itse teatterin näköinen ja tuntuinen: ajaton ja helposti lähestyttävä.


Tutustu Tanssiteatteri MD:n sivuihin täällä »

Lue digipalvelulaista ja missä vaiheessa oma organisaatiosi kuuluu lain piiriin »

Saavutettavasti.fi – ohjeita ja vinkkejä verkkosisältöjen saavutettavuuteen »

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta »

Tanssiteatteri MD:n verkkosivut ovat saavutettavat Tanssiteatteri MD:n verkkosivut ovat saavutettavat
Kysy meiltä chatissa!